بیمقدمهاش میشود اینکه در این مقاله میخواهیم برایتان بگوییم اتوکد AutoCAD چیست؟ راههای یادگیری اتوکد را چهطور پیدا کنیم؟ و چیزهایی از این قبیل! اما از آنجایی که ما از مقدمهچینی خوشمان میآید، باید بگوییم نمیدانیم شما از دورهی سلطنت تختههای طراحی و خطکش T چیزی یادتان میآید یا نه؟
همان دورهای که مهندسها ساعتها پای یک نقشه مینشستند و با هر خطی که میکشیدند از خدا میخواستند کمکشان کند تا این خط یک میلیمتر جابهجا نشود. اما با انقلاب صفر و یکها اوضاع حسابی عوض شد. الان مهندسها، طراحان و نقشهکشها با خیال راحت و با دقت صدم میلیمتر طراحی میکنند، نقشه میکشند، به طرحشان بُعد میدهند و از نتیجه کار لذت میبرند.
اگر شما هم طراح یا مهندس هستید یا به هر دلیلی به نقشه و طرحهای گرافیکی پیوند خوردهاید، این مقاله پیوندتان را مبارک خواهد کرد! چون قرار است در این مطلب نرمافزار درجه یکی به نام اتوکد را به شما معرفی کنیم. یک نرمافزار طراحی که در قلمروی صفر و یکها پادشاهی میکند. پس همراه ما باشید تا شما را با این پادشاه دیجیتال آشنا کنیم. همچنین راههای آموزش و پیشنیازهای لازم برای یادگیری اتوکد را هم به شما معرفی خواهیم کرد.
اتوکد فرشته نجات طراحان: اتوکد چیست و چه میکند؟!
اتوکد (AutoCAD) یک نرمافزار همه فن حریف در دنیای نقشهکشی است. دنیایی که از مهندس معماری، مکانیک، مهندس برق، مهندس شهرسازی و عمران و راهسازی گرفته تا طراح صنعتی، طراح فضای سبز و طراح دکوراسیون، در آن فعال هستند. اتوکد مثل یک زبان مشترک کمک میکند تا طراحان در سراسر جهان به زبان ایدهها و طرحهایشان با هم ارتباط برقرار کنند. نرمافزاری که در دنیا بهعنوان پرکاربردترین برنامه طراحی صنعتی و رسم نقشههای فنی شناخته میشود.
گفته میشود که CAD مخفف عبارت Computer Aided Design به معنای «طراحی به کمک نرمافزار» است. البته برخی هم آن را مخفف Computer Aided Drafting به معنی «ترسیم فنی به کمک نرمافزار» میدانند.
این نرمافزار محصول شرکت آمریکایی اتودسک (Autodesk) است. محصولی که اولین نسخهاش در سال 1982 وارد بازار شد و تا الان که 33 نسخه از آن منتشر شده، همچنان یکهتاز عرصه ترسیم نقشههای صنعتی و مهندسی است. البته باید بدانید که نامگذاری ورژنهای اتوکد براساس سال انتشارشان نیست، بلکه یک سال جلوتر است! یعنی نسخه 2020 در واقع در سال 2019 منتشر شده است.
نرم افزار اتوکد اولین بار برای سیستمعامل ویندوز طراحی شده بود اما الان روی سیستمعاملهای مختلفی از جمله mac، IOS و Android هم قابل اجراست. محیط اتوکد به سه صورت برای کاربران قابل استفاده است: AutoCAD Classic، 3D Modeling و Drafting & Annotation.
محیط دوبُعدی و سهبُعدی اتوکد و قابلیتهایی که نسخه به نسخه ارتقا پیدا میکنند، اتوکد را در میان کاربران دنیا به یکی از محبوبترین نرمافزارهای نقشهکشی و طراحی تبدیل کرده است.
پیشنهاد مقاله: آموزش نرم افزار 3d max
قابلیتها و کاربردهای اتوکد چیست؟
اتوکد بهعنوان محصولِ پرچمدار شرکت اتودسک و با داشتن هزار و یک قابلیت، کاربرد گستردهای در زمینه طراحی و نقشهکشی پیدا کرده است. پس تعجبی هم ندارد که این همه طرفدار داشته باشد، تاجایی که با 200 میلیون کاربر به یکی از پرطرفدارترین برنامههای نقشهکشی در دنیا تبدیل شده است.
در اینجا برخی از قابلیتهای اتوکد را با هم مرور میکنیم:
- دارای بخش Text Command چند خطی
- دارای پسوند اختصاصی DWG
- دارای دو خروجی DWG و DXF
- امکان استفاده از خروجی DXF برای انجام برش با دستگاه لیزر
- پشتیبانی از انواع تصاویر گرافیکی
- دارای قابلیت حاشیهنویسی در کنار نقشه
- دارای قابلیت تبدیل ترسیمات دوبعدی به سهبعدی و برعکس
- دارای نقطه ثقل هوشمند
- انعطاف بالای محیط کاربری
- امکان نصب پلاگینهای مختلف
- دارای قابلیت پردازش نقشهها، با کیفیت بالا
- دارای قابلیت بازیابی (Recovery) اطلاعات، طرحها و نقشهها
- دارای قابلیت چرخش نقشه بهصورت 360 درجه
- دارای محیط برنامهنویسی پیشرفته
- امکان استفاده از عکس در محیط برنامه
- دارای امکاناتی برای ترکیب اتوکد و اکسل
- امکان شبیهسازی و ایجاد پیشنمایش طرح نهایی
- دارای امکان لایهبندی نقشه و مدیریت کامل روی لایهها
- دارای قابلیت اشتراکگذاری طرحها و نقشهها با حداکثر کیفیت و حداقل حجم
- امکان برقراری ارتباط میان کاربران مختلف در حین کار
- امکان برقراری ارتباط با بانکهای اطلاعاتی
- مدیریت پروژههای نقشهکشی
این ویژگیها و بسیاری دیگر، اتوکد را به برنامهای منعطف و کاربردی تبدیل کرده است. برخی از کاربردهای مهم اتوکد عبارتاند از:
- رسم نقشههای معماری
- رسم انواع چارتها و دیاگرامها
- رسم انواع نمودار
- رسم نقشههای ساختمانی
- نقشهنگاری
- انجام رسمهای صنعتی برای مونتاژ قطعات
- رسم نقشههای تاسیسات و لولهکشی
- طراحی برچسبهای گرافیکی و لوگو
- رسم نقشهها و طرحهای دوبُعدی و سهبعدی
- طراحی مدلهای سهبعدی در صنعت انیمیشنسازی
- تهیه طرحهای گرافیکی مثل کارت ویزیت، ست اداری، کارت تبریک و …
شما به کمک اتوکد میتوانید طرحها و نقشههای حرفهای و دقیقی رسم کنید. همچنین قابلیتهای بیشمار و انعطاف بالای این برنامه، دستتان را برای بروز خلاقیتها و پرورش ایدههای ذهنی حسابی باز میگذارد.
پیشنهاد مقاله: آموزش کافی شاپ
گشتی در دنیای اتوکد (آشنایی با محیط و ابزارهای کار اتوکد)
با باز کردن برنامه اتوکد اولین رویارویی شما با پنجرهای خواهد بود که به سه قسمت تقسیم میشود. در قسمت سمت چپ پنجرهای قرار دارد که ابزارهایی را در اختیارتان قرار میدهد که به کمکشان میتوانید نقشههای قبلی یا یک نقشه جدید را باز کنید و وارد میدان اتوکد شوید.
کادر میانی، فهرستی از آخرین فایلهای بازشده را به شما نشان میدهد و قسمت سمت راست هم شما را به لینکهایی مثل feedback&AutoCad360 وصل میکند.
بعد از باز کردن یک نقشه میتوانید به روشهای مختلفی به ابزارهای موجود در اتوکد دسترسی پیدا کنید. از جمله:
- ریبون (Ribbon): در ریبون، ابزارهای مختلف به وسیله تبها دستهبندی شدهاند. شما با نگهداشتن موس روی آیکون هر ابزار میتوانید توضیحات کوتاه مربوط به آن را بخوانید و تا حدودی با عملکرد هر کدام آشنا شوید.
- ابزار پنهان: به جز ابزارهای موجود در ریبون، ابزارهای پنهانی هم در اتوکد وجود دارند. شما میتوانید با کلیک روی فلش پایینِ هر پنل، این ابزار را کشف کنید! البته با کلیک کردن روی علامت سنجاق (Pin) میتوانید این ابزارها را روی صفحه ثابت نگهدارید.
- ابزار شناور: ابزارهای شناور هم با کلیک کردن آشکار میشوند. ابزارهای شناور به شما کمک میکنند تا از یک ابزار به شکلهای متفاوتی استفاده کنید. مثلا در اتوکد شما میتوانید یک دایره را به 6 طریق رسم کنید.
- خط فرمان: خط فرمان یا Command line به شما کمک میکند تا ابزار مورد نظرتان را تنها با تایپ چند حرف پیدا کنید. همچنین به شما کمک میکند تا بدانید بعد از انتخاب ابزار موردنظرتان چه کارهایی باید انجام دهید. این ویژگی برای کسانی که تازه شروع به کار کردهاند بسیار کمککننده است.
- منوی کاربردی: اگر در محیط اتوکد به گوشهی بالای سمت چپ نگاه کنید، یک منوی کاربردی را خواهید دید. دکمهای با نماد A که ابزارهای عمومی و کاربردی را در دسترستان قرار میدهد. ابزارهایی که به شما این امکان را میدهد تا طرح یا نقشههایی را که لازم دارید چاپ و یا منتشر کنید. همچنین میتوانید از این طریق فایل موردنظرتان را ضمیمه ایمیل کنید. دستورهای پشتیبانی مثل Recover، Audit و Purge هم در این منو قرار دارد.
- فیلد مرکز اطلاعرسانی: یک ویژگی جالب اتوکد، مرکز فیلد اطلاعرسانی است که در نوار عنوان (Title bar) اتوکد قرار دارد. اگر در هنگام کار با اتوکد سوالی برایتان پیش بیاید، میتوانید در این فیلد (کادر) سوالتان را تایپ کنید و با کلیک روی علامت سرچ که به شکل دوربین است پاسخ سوالتان را دریافت کنید.
البته برای اینکه جواب بگیرید باید برنامه کمک یا help اتوکد را نصب کرده باشید. درغیراینصورت اتوکد خودش به شما پیشنهاد نصب این برنامه را میدهد.
در این بین کاربردیترین دستورهای اتوکد عبارتاند از:
- Copy/Move: با این دستورِ بسیار کاربردی میتوانید یک خط یا حتی کل پروژه را کپی و جابهجا کنید. فقط کافی است برای اجرای هر کدام از هر کدام از این دستورها، حرف C و یا M را تایپ کنید.
- Trim / Extend: ابزار تریم، لبهها و خطوط اضافه را حذف میکند. دستور Extend برعکسِ Trim خطوط را امتداد میدهد.
- Mirror: این ابزار هم در اتوکد بسیار کاربرد دارد و برای متقارن کردن اشکال از آن استفاده میشود.
- Offset: با کمک این ابزار میتوانید از هر شکل با فاصله مشخص کپی ایجاد کنید.
بهترین و سریعترین روش یادگیری اتوکد چیست؟
اگر طراح یا مهندس هستید و یادگیری اتوکد برایتان مثل نفس کشیدن یک امر حیاتی است یا به هر دلیلی به یادگیری اتوکد علاقهمند هستید، باید بدانید که راههای مختلفی برای یادگیری این نرمافزار پیشرویتان قرار دارد. در ادامه هر کدام از این روشها را به شما معرفی میکنیم و از مزایا و معایبشان برایتان میگوییم. بهاینترتیب میتوانید با چشمهای باز و خیال آسوده مسیر آموزشتان را انتخاب کنید.
یادگیری اتوکد از راه دور (یادگیری اتوکد بهصورت آنلاین)
این روزها که اینترنت راهش را به همه خانهها باز کرده، بازار کلاسهای آنلاین و غیرحضوری هم حسابی داغ شده است. اگر قصد دارید در خانه بنشینید و از راه دور آموزش ببینید، پس بهتر است پیش از شروع کار از مزایا و معایب این روش مطلع شوید.
یادگیری اتوکد بهصورت آنلاین مزایای زیادی دارد، از جمله:
- اول از همه اینکه این روش بسیار منعطف است و محدودیت زمانی و مکانی ندارد. یعنی شما با داشتن یک گوشی هوشمند در هر ساعت از شبانهروز میتوانید سر کلاس حاضر شوید!
- نسبت به کلاسهای حضوری هزینه کمتری دارند.
- برای افراد شاغل که وقت شرکت در دورههای حضوری را ندارند، بسیار مناسب است.
- مطالب در این کلاسها بهصورت مختصر و مفید ارائه میشوند و نسبت به کلاسهای حضوری وقت کمتری از هنرجو میگیرند.
هرچند آموزش آنلاین معایبی هم دارد، برای مثال:
- امکان تعامل حضوری بین استاد و دانشجو وجود ندارد. بنابراین انجام پرسش و پاسخ و رفع اشکال به راحتی امکانپذیر نیست.
- به دلیل کمبود وقت ممکن است همه مطالب پوشش داده نشوند. خصوصاً در مورد نرم افزار اتوکد که جزییات آموزشی بسیاری دارد این مساله ممکن است برای دانشجو مشکلساز شود.
- ناآشنایی برخی از استادان به روش آموزش آنلاین ممکن است در روند آموزش مشکل ایجاد کند.
- در طی یادگیری اتوکد به روش آنلاین، دانشجو مزیت انجام فعالیتهای دستهجمعی و پروژههای گروهی را از دست خواهد داد.
یادگیری اتوکد بهصورت خودآموزی
اگر دوست دارید معلم خودتان شوید و برای یادگیری اتوکد روش خودآموزی را پیش بگیرید، میتوانید از منابع مختلفی مثل کتاب، مقالات و ویدیوهای آموزشی استفاده کنید. این روش هم مزایا و معایب خاص خود را دارد.
مهمترین مزیت استفاده از کتاب و ویدیو امکان تکرار چندبارهی مراحل آموزش است. یعنی شما میتوانید یک فیلم آموزشی را چند بار تماشا کنید و یا یک محبث از کتاب را چند بار بخوانید تا به مسئله موردنظرتان مسلط شوید. اما عدم دسترسی به استاد، کار را مشکل میکند. چون مطمئناً پیچیدگیها و جزییات فراوان اتوکد، سوالات زیادی را در ذهن یک دانشجوی تازهکار به وجود میآورد.
از طرف دیگر با اینکه کتابها به اصولیترین روش ممکن نوشته میشوند اما باید بدانید که مطالعه کتاب برای یادگیری اتوکد روشی بسیار گیجکننده و احتمالا خستهکننده خواهد بود.
یادگیری اتوکد از طریق کارگاههای آموزشی
اصولیترین روش یادگیری و مسلط شدن به پیچوخمهای اتوکد، شرکت در کارگاهها و دورههای حضوری است. هرچند این روش هم مزایا و معایبی دارد. مهمترین مزیت شرکت در کارگاه عبارتاند از:
- حضور استاد سرکلاس و برقراری تعامل میان دانشجو و استاد، کیفیت آموزش را بالا میبرد.
- در هر لحظه از فرایند آموزش، امکان رفع اشکال توسط استاد وجود دارد.
- انجام پروژههای گروهی و امکان بحث، گفتگو و پرسش و پاسخ به یادگیری بهتر کمک میکند.
- تجربه کار در گروه، شما را برای انجام پروژههای کاری در آینده آماده میکند.
البته هزینه کارگاههای حضوری نسبت به دورههای غیرحضوری بالاتر است. از طرف دیگر حضور در یک زمان و مکان مشخص، ممکن است برای بعضی از افراد به دلیل مشغلههای مختلف امکانپذیر نباشد.
پیش نیازهای آموزش اتوکد چیست؟
حالا که به فکر یادگیری اتوکد افتادهاید لازم نیست نگران پیش نیازهای لازم برای یادگیری این نرمافزار باشید. شما هم اینکه به کار با کامپیوتر و ویندوز آشنایی داشته باشید مطمئنا از پس یادگیری اتوکد برمیآیید. البته احتمال دارد بعضی از آموزشگاهها برای اینکه خیالشان راحت باشد، قبل از شروع آموزش اتوکد از شما مدرک ICDL 2016 Level1 را بخواهند. این مدرک نشان میدهد که شما تا حد نیاز به کار با کامپیوتر وارد هستید. هرچند داشتن این مدرک ضرورت چندانی ندارد.
بازارکار اتوکدبازها: معرفی مشاغل مرتبط با مهارت اتوکد
همانطور که گفتیم مشاغل بسیاری با اتوکد سروکار دارند. به همین خاطر در عرصههای مختلف میتوانید ردپای اتوکد را ببینید.
- مهندسی مکانیک یکی از مشاغلی است که اتوکد در آن کاربرد زیادی دارد. به خصوص برای انجام شبیهسازیها و کنترل کیفیت محصولات و … از این برنامه بسیار استفاده میشود.
- در طراحی تاسیسات و شبکههای آب، برق و گازرسانی و همینطور طراحی سیستم فاضلاب، اتوکد بهعنوان نرمافزاری کلیدی مورد استفاده قرار میگیرد.
- مهندسهای عمران برای طراحی نقشهی سازههای مسکونی، تجاری و اداری و همینطور طراحی اسکلتهای ساختمانی از این نرمافزار استفاده میکنند.
- مهندسین برق، طراحی مدارهای الکتریکی و تعیین مسیر کابلکشیها، فیبرهای نوری و … را با کمک اتوکد انجام میدهند.
- برای طراحی پلانهای و دیتیلهای معماری هم اتوکد به کمک مهندسین معماری آمده است. همچنین معماران با کمک این نرمافزار میزان بار مصالح و مقاومت ساختمان را اندازهگیری میکنند.
- در صنایع مختلف برای طراحی نقشه ساخت بویلر، پمپ، طراحی قطعات خودرو و طراحی قطعات ماشینآلات صنعتی، اتوکد عصای دست مهندسین شده است.
اما اگر دلتان میخواهد شغلی داشته باشید که آمیخته به هنر باشد، باز هم یادگیری اتوکد به شما کمک میکند تا در کار هنریتان هم بدرخشید:
- بسیاری از طراحان مد برای طراحی جواهر و ساخت زیورآلات از اتوکد استفاده میکنند. چراکه محیط سهبعدی اتوکد و دقت بالای این نرمافزار در اندازهگیری و طراحی بینقص مدلهای چندضلعی به طراحان کمک میکند تا در زمان کوتاهی، به یک مدل حرفهای و جذاب دست پیدا کنند.
- طراحان فرش هم با کمک این نرمافزار به سادگی میتوانند انواع و اقسام نقشههای فرش را طرح بزنند.
- در صنعت تبلیغات، ساخت انیمیشن و بازیسازی هم اتوکد به برنامهای پرکاربرد تبدیل شده است.
- بسیاری از طراحان گرافیک برای طراحی پوستر، لوگو، کارت ویزیت و … از این نرمافزار استفاده میکنند.
- علاوه بر اینها در مشاغل دیگری مثل طراحی دکوراسیون داخلی، طراحی کابینت، طراحی مبلمان و طراحی فضای سبز استفاده از اتوکد بسیار ضروری است.
- مهندسین رشته مرمت آثار باستانی هم به کمک این نرمافزار با دقت و ظرافت بیشتری میتوانند هنرشان را به اجرا دربیاورند.
جالب است بدانید که شرکت اتودسک، برای هر کدام از این مشاغل یک نسخه ویژه اتوکد را طراحی کرده است. نسخههای تخصصی و متنوع اتوکد را میتوانید در جدول زیر ببینید.
AutoCAD Civil 3D | مهندسی عمران و راهسازی |
AutoCAD Map 3D | رشته جغرافیا و شهرسازی |
AutoCAD Mechanical | مهندسی مکانیک |
AutoCAD Architecture | معماری |
AutoCAD Electrical | مهندسی برق |
AutoCAD Plant 3D | طراحی صنعتی و کارخانجات |
AutoCAD MEP | تاسیسات و لولهکشی |
AutoCAD P&ID | ابزارآلات و نقشههای تاسیساتی |
مجتمع فنی تهران آموزش اتوکد
در این مقاله قصد داشتیم نرمافزار معروف اتوکد AutoCAD را به شما معرفی کنیم و تا جای ممکن از کاربردهایش برایتان بگوییم. همانطورکه گفتیم اتوکد با قابلیتهای فراوانش حسابی توانسته خودش را در دل طراحان و مهندسان جا کند. عجیب هم نیست که چنین نرمافزار کاربردی و منعطفی طرافداران و مشتاقان بسیاری را به خود جذب کند.
پس اگر شما هم به جرگه عاشقان اتوکد پیوستهاید و دلتان میخواهد با کمک این نرمافزار به ایدههای ذهنیتان جان بدهید یا میخواهید با یادگیری اتوکد وارد بازار کار شوید، بدانید و آگاه باشید که بامداد راه را به شما نشان خواهد داد. راهی که در انتهایش یک طلوع درخشان انتظارتان را میکشد!