مناسب ترین سنی که کودکان میتوانند یادگیری برنامه نویسی را شروع کنند چه سنی است؟ سوال همیشگی والدین! در این نوشته قرار است به این سوال ساده اما مهم پاسخ بدهیم.
بدون شک برنامهنویسی یکی از مهمترین مهارتهایی است که امروزه کودکان باید یاد بگیرند. معمولا بیشتر کودکان از سنین پایین با فناوری آشنا هستند، زیرا با رایانه، بازیهای ویدیویی، تلفنهای هوشمند، تبلتها و سایر ابزارهای فناوری بزرگ شدهاند. حتی ممکن است بعضی از کودکان نسبت به یادگیری نحوه عملکرد بازی خود، ساخت ویدئو یا اپلیکیشن و… ابراز علاقه کنند. اما به نظرتان چند نفر از پدر و مادرها از این ابراز علاقه بچهها استقبال میکنند؟ چند نفر از شما فکر میکنید این ایده و فرصت خوبی است تا به فرزندتان اجازه دهید با همین فرصت کوچک کدنویسی را شروع کند؟ هنوز شک دارید؟
بیایید تعارف را کنار بگذاریم! کافی است وارد جمعی شویم تا توسط دادههای مختلف بمباران شویم! معمولا والدین روزانه با دادهها و توصیههای متناقض روبرو میشوند که ممکن است باعث سردرگمی شوند. به عنوان مثال، ممکن است برخی از دوستانتان به شما پیشنهاد کنند که سه زبان خارجی مختلف را به کودک خود آموزش دهید، در حالی که ممکن است سایرین نظر مخالفی داشته باشند و پیشنهاد کنند که نباید به کودکتان بیش از یک زبان خارجی بیاموزید زیرا بر واژگان زبان مادری او تاثیر خواهد گذاشت.
برای بسیاری از چیزهای دیگر، مانند فعالیت بدنی، رشد مهارت، رشد شناختی و غیره نیز والدین همیشه تحت تأثیر آنچه در رسانهها منتشر میشود، توصیههای والدین دیگر، نظرات دوستان و خانواده هستند. در نتیجه، تصمیمگیری آگاهانه در مورد موضوعی همچون آموزش برنامه نویسی به فرزندتان میتواند چالش برانگیز باشد. برویم سر اصل مطلب!
مناسب ترین سن یادگیری برنامه نویسی کودکان
در این مورد نیز والدین نظرات متفاوتی دارند. در حالی که برخی از والدین معتقدند نباید کودکان را با کارهایی که برای سن آنها بیش از حد چالش برانگیز است اذیت کرد، برخی دیگر نیز معتقدند که باید اصول برنامهنویسی را از سنین پایین به کودکان آموزش داد. اما اصل موضوع این است که سن مناسب برای شروع یادگیری برنامه نویسی واقعاً به افراد مختلف، تجربهها، علاقهها و شرایط فردی آنها بستگی دارد. اما در کل، برنامه نویسی یک مهارتی است که در هر سنی میتوانید آن را به کودکتان آموزش دهید.
آموزش برنامه نویسی به کودکان یک فرآیند جذاب و مفید است که میتواند در توسعه تفکر منطقی، مهارتهای رایانهای و خلاقیت آنها تأثیرگذار باشد. سن مشخصی وجود ندارد که بگوییم این سن برای یادگیری برنامه نویسی کودکان مناسب یا نامناسب است، اما در سنینی که کودکان قادر به درک مفاهیم ابتدایی منطقی میشوند و علاقه به بازی و آزمایش با ابزارهای رایانهای دارند، میتوان بهترین نتایج را انتظار داشت.
تواناییهایی که کودکان را در یادگیری برنامه نویسی در سنین پایین کمک میکنند
به عنوان یک راهنمایی عمومی باید بگوییم که معمولا سنین 7 تا 12 سال به عنوان محدودهای مناسب برای شروع آموزش برنامه نویسی به کودکان تلقی میشوند. در این سنین، کودکان تواناییهای زیر را تجربه میکنند که میتوانید از فرصت به وجود آمده استفاده کنید و از این تواناییها بهرهداری لازم را ببرید :
- منطق و تفکر آنالوگی: کودکان در این سنین مبتنی بر منطق و تفکر آنالوگی میاندیشند، که این مهارتها به توسعه تفکر برنامه نویسیشان کمک میکنند.
- علاقه به بازی و آزمایش: کودکان در این سن دوست دارند بازی کنند و آزمایشهای مختلفی را انجام دهند. این میتواند در یادگیری برنامه نویسی به آنها کمک کند.
- توانایی در استفاده از ابزارهای تعاملی: کودکان در این سن قادر به استفاده از ابزارهای تعاملی مانند رایانهها و تبلتها هستند که میتواند امکانپذیری آموزش برنامه نویسی را افزایش دهد.
- قابلیت تجسم: کودکان به خوبی میتوانند تصاویر ذهنی ایجاد کنند و از تصاویر برای نمایش مفاهیم برنامه نویسی استفاده کنند.
هرچند که سنین بالاتر نیز میتواند برای آموزش برنامه نویسی مناسب باشد، اما در سنین پایینتر، کودکان به طور طبیعی انگیزه بیشتری برای یادگیری دارند و میتوانند اساسهای قویتری را برای توسعه مهارتهای برنامه نویسی خود بگذارند. همچنین، تجربههای مثبت در این سن میتواند زمینهساز برای تعلق به علم و فناوری در آینده شود.
آموزش برنامه نویسی به کودکان را زودتر شروع کنید
وقتی صحبت از سن مناسب برای شروع برنامهنویسی میشود، معمولا برای یادگیری هر مهارت جدیدی پاسخ یکسان است؛ هرچه زودتر شروع کنید، بهتر است. آموزش برنامه نویسی به کودکان در سالهای اخیر محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. چرا؟ همانطور که اشاره کردیم تکنولوژی نسبت به گذشته اهمیت بیشتری پیدا کرده است. این به کودکان فرصتهای فراوانی برای موفقیت در یادگیری و رشد آینده و فعلی ارائه میدهد. این فرصت به آنها کمک می کند تا علاوه بر موفقیت تحصیلی، بسیاری از مهارتهای ضروری زندگی مانند تفکر محاسباتی و حل مسئله، ایجاد انعطاف پذیری و تفکر منطقی، پرورش خلاقیت، بهبود ارتباطات، نوشتن، برنامه ریزی و سازماندهی و غیره را توسعه دهند.
توصیه میکنیم برای اینکه در مورد مزایا و فواید برنامهنویسی در زندگی فرزندتان اطلاعات بیشتری به دست بیاورید به مقاله «فایده برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان» مراجعه کنید.
هر چه زودتر بهتر
اکثر کارشناسان معتقدند برنامهنویسی باید از سنین پایین به کودکان آموزش داده شود. طبق تحقیقات جدید، گروه مهدکودک مادام العمر MIT در حال تلاش برای ایجاد یک محیط برنامه نویسی مناسب برای کودکان نوپا است. با توجه به اینکه آکادمی اطفال آمریکا توصیه میکند که کودکان زیر دو سال از تماشای صفحه نمایش خودداری کنند، ممکن است آموزش کدنویسی به چنین کودکان خردسالی ایدهای دور از ذهن به نظر برسد.
با این حال، هر کودک با سرعت متفاوتی رشد میکند، بنابراین میتوان گفت که سن ایدهآل برای شروع آموزش برنامهنویسی به کودکان بین سنین 5 تا 6 سالگی است. این برنامهنویسی کامل نیست. بلکه مقدمهای بر مهارتهای استدلال منطقی مختلف است که میتواند محرک یا حتی پیش نیاز یادگیری برنامهنویسی باشد. با تمرینات ساده شروع کنید و با رشد و یادگیری کودکان به سمت تمرینات دشوارتر بروید.
طبق مطالعات متعدد، کودکانی که از ابتدای دبستان برنامه نویسی را یاد میگیرند، موفقیت تحصیلی و عملکرد بهتری را در طول تحصیل از خود نشان میدهند. اکثر کودکان در سن 7 سالگی آمادگی لازم را برای شروع برنامه نویسی دارند. در این سن، آنها قادر به درک مفاهیم مورد نیاز برای برنامه نویسی در سطح مبتدی هستند. اگرچه سن مناسب برای شروع یادگیری هر مهارتی ممکن است از کودکی به کودک دیگر متفاوت باشد، متوسط و ایمنترین سن برای کودکان برای شروع برنامه نویسی 7 سال است.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت که کودکان از سن 5 سالگی میتوانند با اصول اولیه برنامه نویسی آشنا شوند و کودکان 7 ساله نیز میتوانند برنامه نویسی را شروع کنند. طبیعتا کودکان در این سن کنجکاوی زیادی دارند و میخواهد بدانند کارها چگونه انجام میشوند و به دنبال پاسخ سوالاتشان میروند. این کنجکاوی میتواند آنها را نه تنها در برنامه نویسی بلکه در تقویت هر مهارت دیگری کمک کند.
بگذارید اینگونه نتیجه بگیریم، آشنا کردن کودکان با برنامه نویسی در سالهای ابتدایی در واقع یکی از بهترین سنین برای شروع سفر پرماجرای کودک شما به دنیای برنامه نویسی است. در این سن، آنها می توانند از لحظه ایدهآل شناختی نهایت استفاده را ببرند تا زمینه را برای یادگیری بعدی فراهم کنند. با آشنا کردن کودکان با کدنویسی در این سن، آنها را برای تفکر منطقی و اتخاذ یک طرز فکر حل مسئله آماده میکنید. این به آنها کمک میکند تا مفاهیم پیچیده برنامه نویسی را به راحتی درک کنند و مهارتهای دیگر را در آینده توسعه دهند.
کودکان 7 ساله وقتی یاد بگیرند که چگونه برنامهنویسی کنند میتوانند کارهای شگفت انگیزی انجام دهند. وقتی بچهها یاد بگیرند که خودشان فیلمها، بازی ها و برنامههای آنلاین بسازند، وقتی این مهارت فوقالعاده را یاد میگیرند، میتوانند مردم را با نبوغ خلاق عمیق خود خیره کنند. در واقع تسلط به برنامه نویسی میتواند فرزندان شما را برای موفقیتهای آینده در مدرسه، دانشگاه، آینده شغلی و موارد دیگر تجهیز کند.
اگر از این مقاله لذت بردید و میخواهید قبل از اینکه فرزندتان را با آن آشنا کنید، درباره برنامه نویسی بیشتر بدانید، به صفحه «برنامه نویسی کودکان و نوجوانان» مراجعه کرده و مقاله موردنظرتان را مطالعه کنید.
مبحث آموزش به کودکان حساسیت بیشتری دارد، زیرا باید در یک محیط آرام و صمیمی و همراه با بازی و سرگرمی آموزش ببینند تا مباحث آموزشی اثرگذاری لازم را داشته باشند. محیط آموزشی کودکان باید به گونهای باشد که در آن ارزشها مبتنی بر محبت، احترام و حمایت از افراد باشد.کودکان باید در محیط آموزشی احساس امنیت داشته باشند و بتوانند با آزادی بیان، ایدهها و چالشهای خود را بدون کوچکترین ترسی به اشتراک بگذارند وبه کمک اساتید راهحل مناسب را پیدا کنند.
دپارتمان کودک و نوجوان مجتمع فنی تهران این فرصت را فراهم کرده است تا کودکان در یک محیط آموزشی آرام همراه با اساتیدی مجرب، به توسعه مهارتهای خود در برنامهنویسی بپردازند. اگر تصمیم گرفتهاید فرزندتان را در کلاسهای برنامهنویسی ثبتنام کنید، به صفحه دورههای برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان مراجعه کنید.
خوشحالیم که تا انتهای این نوشته همراه ما بودید. شما میتوانید نظرتان در مورد این نوشته و انتقادات و پیشنهاداتتان را در بخش نظرات برای ما بنویسید و اگر سوالی در خصوص برنامه نویسی کودکان و نوجوانان و دورههای نمایندگی انقلاب مجتمع فنی تهران دارید میتوانید با شماره 02166929920، 02166939772 و 02166933379 تماس بگیرید، کارشناسان آموزش شما را راهنمایی خواهند کرد.