لباس عجیب و غریب : با آشناییزادیی ملموس است. آشناییزدایی یعنی برخلاف جریان آب حرکت نمائید، در اصل همرنگ جماعت نگشتن. به توضیح دیگر آشنایی زدایی یعنی غرق عادت، یعنی چیزها را از حالت عادی هر روزه بتوانبد خارج نمائید و در موقعیتی غیر عادی قرار دادن موضوعات بخصوص در پوشش و لباس آدمها کار بسیار سختی می باشد. اینکه طرز پوشش متفاوت و غریبی داشته باشیم به واسطه در معرض توجه قرار گرفتن حتما کنش سختی خواهد بود.
اما این موضوع در دنیای مد و هنرهای اجرایی اما موضوع به این سختی نمی باشد. هر روزه هنرمندان و اجراگرهای گوناگونی با عجیبترین لباسها بر فرش قرمز راه خواهند رفت و برای عکاسان بیشماری ژست خواهند گرفت و خیلی زود سر از جلد مجلات مد در خواهند آورد. در این یادداشت کوتاه تصمیم داریم نگاهی داشته باشیم به پیشینه این لباسهای خاص و منحصر به فرد. بی شک با ظهور هنرهای مفهومی این نوع از پوشش نیز گسترش بیشتری پیدا می نماید. هنرهای مفهومی از 1960 به بعد در اروپا رواج پیدا و این نوع از هنر مبتنی بر “ایده” صورتبندی می گردد. اگر برای هنر، کلاسیک شباهت اهمیت دارد، برای هنر رمانتیک، بیان عواطف و احساس و برای هنر مدرنیسم فرم مهم می باشد، برای هنرهای مفهومی کانسپت و ایده اولویت دارد. برای پیدا کردن اولین ایدههای طراحی لباس در حوزهی هنرهای مفهومی باید به سراغ جنبشی برویم که نخستین جرقههای هنر مفهومی را آنان زدند؛ هنرمندان فوتوریست، فوتوریستها مکتبی انتقادی بودند که سرعت و حرکت را در کار خود بروز داده اند. این مکتب در همه ی عرصههای ادبی و هنری ایدههایی بسیار انقلابی و ساختارشکنانه را پیش برده اند از ادبیات و شعر گرفته تا نقاشی، مجسمهسازی، معماری و هنرهای اجرایی. فوتوریستها گرایشی پیشرو بودند که سرچشمه هنرهای اجرایی(پرفورمنس) را هم میتوانیم به ان برگردانیم. با نگاهی به پیشینه طراحی لباس در هنرهای معاصر میتوان به هنرهای اجرایی رسیم. به زبانی دیگر نقش لباس در جنبش فوتوریسم و بعد ازآن تا بعد از جنگ جهانی دوم بیشتر مواقع در حوزهی هنرهای اجرایی تعریف و شناسایی میگردد. ( مجتمع فنی تهران )
هرآنچه باید درباره لباس عجیب و غریب و طراحی آن بدانید :
درباره نخستین طراحی لباس بر اساس سبک فوتوریسم بیشتر بدانید :
بعد از فوتوریستها نهضتها و سبکهای دیگری چون دادائیستها و هنرمندان مکتب باهاوس درزمینه طراحی لباس در حوزهی هنرهای اجرایی نقش برجسته و ممتازی از خود به جای گذاشتند.
با جستجوی در تاریخ هنر غرب میتوانیم رد پای هنرمندان بزرگی را ببینیم که تلاش نموده اند تا طراحی لباس را از حالت معمول روزمره خارج نمایند و آن را در وضعیتی نو و مبتنی بر مفاهیم تازه قرار بدهند. از طراحی لباس پیکاسو برای تئاتر پاراد گرفته تا همکاری سالوادور دالی و اندی وارهول با طراحان بزرگ لباس، هنرمندان زیادی در این مسیر گام برداشتهاند اما ریشهی تمامی این ایدهها را میتوان در مدرسهی باهاوس و اندیشههای مستتر در نزد اساتید آن مدرسه پیدا نمایئد.
باهاوس در اصل مکانی بوده برای آشتی دادن هنر وزندگی یا در توضیح ساده تر آشتی مردم با هنرمندان از طریق هنر. اما در بین طراحان لباس ایو سن لوران از نامآورترین طراحان مد در جهان می باشد که پا را از حد یک طراح مد ساده فرارتر گذاشته بود و در هر مجموعهی خود با خلاقیتی شگفتانگیز ایدههایی از هنرهای تجسمی بهخصوص نقاشی را با طراحی لباس ترکیب مینمود.
آشنایی دقیق سن لوران با ادبیات جهان بهخصوص ادبیات فرانسه و انگلستان باعث گشت تا او با اقتباس و الهام گیری از بعضی اشعار بزرگانی نظیر شکسپیر و لویی آراگون شاعر سورئالیست فرانسوی و آثار مارسل پروست نویسندهی معاصر فرانسوی طرحهای بسیار جالب توجهی خلق نمایند. فعالیتهای سن لوران نشان داده که شعر و هنرهای تجسمی و در پی آن هنرهای مفهومی توانستهاند نقش مهم و تأثیرگذاری در طراحی لباس و مد در جهان ایفا نمایند؛ اما باید توجه داشت که این تأثیرگذاری در انحصار هیچکس نمی باشد و اینک تبدیل به ایدهای جهانی گشته.
بی شک ساختارشکنی در مد و لباس در جامعهی امروزه به دلیل وضعیت خاص فرهنگیما بسیار کار سخت و پیچیدهای می باشد، اکثر مردم به لباسهای معمول عادت دارند، و بیشتر مردم به لباس های قراردادی و عامهپسند توجه نشان خواهند داد و ممکن است تنها راهی که بتوان ایدههایی نو را به لباس و مد راه داد اجرا و ارائهی ایده در گالریهای تخصصی هنری گردد. روشهای گوناگونی برای ساختار شکنی وجود خواهد داشت، چه ازلحاظ ظاهری و زیباییشناسی و چه مفهومی.
همانگونه که آثار مفهومی نخست کمتر قابلیت فروش داشته اند، لباسهای مفهومی نیز به نظر غیرقابل پوشش و فروش می رسیدند اما با پوشیده شدن اینگونه لباسها توسط خوانندههای مشهور در کنسرتها، موزیک ویدئو و حضورشان در جشنوارههای مهم موسیقی با این لباسهای عجیب، تأثیر به سزایی در تغییر دیدگاه مردم به اینگونه لباسها داشته اند.
لازم به ذکر است که اشخاصی که لباس های مفهومی بر تن مینمایند، بسیار جسور و با اعتماد به نفس می باشند زیرا حداقل چند سال جلوتر از زمان خود حرکت کردهاند و باید با نگاه های متعجب دیگران و شنیدن جملاتی از قبیل چقدر زشته و … کنار آیند و توجه نکنند. ( طراحی لباس )