داکر چیست؟
داکر یک پلتفرم نرم افزاری می باشد که به توسعه دهندگان و مدیران سیستم امکان ایجاد، مدیریت، و اجرای برنامه ها و خدمات در محیط های مستقل و ایزوله به نام “کانتینر” را خواهد داد. داکر به توسعه سریع، استقرار آسان برنامه ها و مدیریت کارآمد سیستم ها کمک می نماید تا به عنوان یکی از اساسی ترین ابزارهای توسعه نرم افزار و مدیریت زیرساخت های مدرن شناخته خواهد شد.
در دنیای توسعه و استقرار نرم افزار، کارایی، سازگاری و قابل حمل بودن نرم افزارها و برنامه ها از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. توسعه دهندگان تصمیم دارند تا بدون توجه به محیط توسعه ای که در آن کار می نمایند، برنامه ها را بسازند، آن ها را تست و ارسال کنند. داکر ابزار قدرتمندی می باشد که شیوه مدیریت و استقرار نرم افزار را متحول نموده است.
در این مقاله از وبلاگ رسمی مجتمع فنی تهران شعبه انقلاب ، به صورت مفصل بررسی می نمائیم که داکر چیست، چگونه کار خواهد کرد، و چرا به یکی از مدرن ترین اجزای ضروری توسعه و استقرار نرم افزارها تبدیل گشته است.
مقدمه ای بر داکر چیست؟
داکر در هسته خود یک پلتفرم برای توسعه، حمل و نقل و اجرای برنامه ها می باشد که، از فناوری کانتینر سازی برای کپسوله سازی برنامه ها و وابستگی های آن ها در واحدهای کوچک به نام کانتینر استفاده می نماید. این کانتینرها قادر خواهند بود تا به آسانی بر روی هر سیستمی که از داکر پشتیبانی می نماید مستقر گردند؛ به صورتی که توسعه دهنده از ثبات و پیش بینی پذیری در محیط های گوناگون اطمینان حاصل خواهند کرد.
استفاده از داکر، خصوصا در پروژه های توسعه مبتنی بر پایتون، قادر است تا روند کار شما را بیش از آن چه که فکرش را نمائید،آسان سازد. اگر به برنامه نویسی با پایتون علاقمندید، پیشنهاد می شود به صفحه دوره پایتون مراجعه کنید.
کانتینر داکر چه می باشد؟
کانتینر داکر (Container) به عنوان واحد مستقل و کوچکی شناخته خواهد شد که در آن برنامه ها، کدها، و تمامی وابستگی های لازم برای اجرای یک برنامه در داخل محیطی بسته و ایزوله می گردند. این محیط های کانتینری به طور کامل از محیط میزبان جدا گشته و شامل سیستم عامل، کتابخانه ها، وابستگی های اجرایی، و تنظیمات مورد نیاز برای اجرای برنامه خواهند بود.
یکی از ویژگی های برجسته کانتینرها، قابلیت حمل و اجرا در سرورها و سیستم های مختلف با دقت و پایداری بسیار بالا می باشد. این قابلیت به توسعه دهندگان امکان خواهد داد تا برنامه ها را بدون نگرانی از اختلافات محیطی و سیستمی در هر مکان و زمان اجرا و مدیریت می نمایند.
اگر به صورت کلی به حوزه توسعه و برنامه نویسی علاقمندید و نمی دانید کار را از کجا شروع نمایند، پیشنهاد ما به شما عزیزان شرکت در دوره های برنامه نویسی مجتمع فنی انقلاب، زیر نظر برجسته ترین اساتید برنامه نویسی ایران می باشد.
کانتینرهای داکر طوری طراحی گشته اند که خودکفا و قابل حمل هستند. در این قسمت، نحوه کار آن ها را بررسی خواهیم کرد:
Containerization
کانتینرهای داکر محیط های ایزوله ای می باشند که یک برنامه کاربردی و وابستگی های آن از جمله کتابخانه ها، زمان اجرا و ابزارهای سیستم را در یک واحد بسته بندی می نمایند. به همین دلیل این موضوع، مشکل کار کردن برنامه ها روی یک ماشین خاص و یا در یک محیط خاص را از بین خواهد برد و تضمین می نماید که برنامه ها به طور مداوم در محیط های گوناگون قابل اجرا و مدیریت می باشند.
Docker Engine
Docker Engine یا موتور داکر، جزء اصلی می باشد که مسئولیت ایجاد و مدیریت کانتینرها را بر عهده خواهد داشت. انجین شامل Daemon Docker (یک سرویس پس زمینه) و رابط خط فرمان داکر (CLI) می باشد.
Docker Image
کانتینرهای داکر از فایل های Image ساخته خواهند شد. Imageها بسته های سبک وزن، مستقل و قابل اجرا می باشند که همه ی موارد مورد نیاز برای اجرای یک نرم افزار، از جمله کد، زمان اجرا، کتابخانه ها و ابزارهای سیستم را شامل خواهند شد.
Dockerfile
داکر فایل، یک فایل متنی می باشد که حاوی دستورالعمل هایی برای ساخت یک Docker Image هستند. Dockerfile پایه و بیس فایل Image، کد برنامه، وابستگی ها و پیکربندی را مشخص می نماید.
رجیستری کانتینر
فایل های Docker Image را می توان در رجیستری های کانتینری نظیر Docker Hub، یک مخزن عمومی برای اشتراک گذاری و توزیع فایل های Image کانتینر، ذخیره نمائید. همچنین شما عزیزان قادر خواهید بود تا برای فایل های Image سازمان خود رجیستری های خصوصی تنظیم کنید.
ارکستراسیون کانتینر
در کاربردهای پیچیده، امکان دارد چندین کانتینر داکر با هم کار نمایند ابزارهای ارکستراسیون کانتینر مانند Kubernetes به مدیریت و مقیاس بندی برنامه های کانتینری کمک می نمایند.
مزایای داکر
داکر چندین مزیت را برای توسعه دهندگان ارائه خواهد داد که در ادامه به بررسی بعضی از مهمترین آن ها خواهیم پرداخت:
ثبات
کانتینرهای داکر همه وابستگی ها را محصور می نماید و اطمینان خواهند داد که برنامه ها در محیط های گوناگون، از توسعه تا تولید، به طور مداوم و بدون مشکل کار می نمایند.
ایزوله بودن
کانتینرها جداسازی فرآیند و منبع را فراهم می نماید و به چندین برنامه اجازه خواهند داد که در یک میزبان، بدون تداخل با یکدیگر، اجرا گردند.
قابلیت حمل
کانتینرهای داکر می توانند روی هر سیستمی که از Docker پشتیبانی می نماید، اجرا گردند که این موضوع، جابجایی برنامه ها بین ارائه دهندگان گوناگون فضای ابری یا محیط های داخلی را راحت تر خواهد کرد.
کارایی و ویژگی ها
کانتینرها کم حجم می باشند، هسته سیستم عامل میزبان را به اشتراک می گذارند، سربار منابع را کاهش خواهند داد و استفاده از منابع را بهبود خواهند داد
مقیاس پذیری چیست؟
داکر برنامه های مقیاس بندی را ساده خواهد کرد و به شما عزیزان این امکان را خواهد داد تا کانتینرهای اضافی را در صورت نیاز، هم به صورت دستی و هم به صورت خودکار، توسط ابزارهای هماهنگ سازی جابجا نمائید.
تعریف کاربرد داکر
بعضی از مهمترین کاربردها و موارد استفاده از داکر در دنیای واقعی، عبارت خواهند بود از:
معماری میکروسرویس ها
داکر یک فعال کننده کلیدی میکروسرویس ها می باشد که به توسعه دهندگان این امکان را خواهد داد تا خدمات کوچک و مستقلی را بسازند و به کار گیرند که به آسانی قابل مقیاس بندی و مدیریت خواهند بود.
Continuous Integration/Continuous Deployment (CI/CD)
داکر برای خطوط مدرن CI/CD به صورت یکپارچه عمل می نماید و توسعه دهندگان را قادر خواهد ساخت تا برنامه ها را به طور خودکار و پیوسته بسازند، آزمایش نمایند و به کار بگیرند.
DevOps Practices
داکر همکاری بین تیم های توسعه و عملیات را با ارائه یک پلتفرم مشترک برای بسته بندی و استقرار برنامه ها تسهیل می نماید.
Hybrid Cloud
قابلیت حمل داکر آن را به یک انتخاب ایده آل برای سازمان هایی که عملکرد آن ها مبتنی بر فضای ابری هیبریدی می باشد، تبدیل می نماید که این امر، امکان جابجایی یکپارچه کانتینرها را بین محیط های داخلی و ابری فراهم می نماید.
مدرن سازی برنامه چیست؟
داکر می تواند برنامه های قدیمی را با کانتینری کردن آنها مدرن سازی نماید، باعث شود آن ها قابلیت حمل بیشتری پیدا کنند و مدیریت آن ها را ساده تر خواهد کرد.