شاتر به پرده ای در جلوی سنسور دوربین اطلاق می شود که تا زمانی که دوربین روشن شود بسته می ماند. هنگامی که دوربین روشن می شود، شاتر باز می شود و سنسور دوربین را در معرض نوری قرار می دهد که از لنز عبور کرده است. شاتر بلافاصله پس از دریافت و جمع آوری نور توسط سنسور بسته می شود و از رسیدن نور اضافی به سنسور جلوگیری می کند. شاتر از طریق همان دکمه ای که برای گرفتن عکس فشار داده می شود کار می کند و همه این عملیات را در همان چند صدم ثانیه انجام می دهد.

سرعت شاتر یکی از سه مقوله مهم و اساسی در تنظیمات دوربین است که به همراه دو مقوله دیگر یعنی دیافراگم و ایزو نقش اصلی را در کیفیت و نوع تصاویر دارند. سرعت شاتر دو نقش اصلی دارد: کنترل میزان نور و ایجاد افکت های مختلف با یخ زدن یا محو کردن اجسام متحرک در عکس.

با مجتمع فنی تهران بهترین دوره آموزش کار با عکاسی را بشناسید و وارد بازار کار شوید.

سرعت شاتر در عکاسی

شاتر چیست

مدت زمانی که شاتر دوربین باز است و اجازه می دهد نور به سنسور برسد، سرعت شاتر نامیده می شود. این در واقع زمانی است که دوربین شما صرف عکس گرفتن می کند. سرعت شاتر می تواند سریع و زیاد یا کم و آهسته باشد. میزان این سرعت می تواند چندین اثر مهم در نحوه نمایش نتیجه عکس داشته باشد.

اندازه گیری سرعت شاتر

سرعت شاتر معمولاً در مقادیر زیر یک ثانیه اندازه گیری می شود. برای مثال عدد 1/4 در اندازه گیری سرعت شاتر به معنای ربع ثانیه و 1/150 به معنای صد و پنجاه ثانیه است. اکثر دوربین های DSLR مدرن می توانند در سریع ترین حالت به سرعت شاتر 1/4000 ثانیه دست یابند. البته در برخی از آنها حتی سرعت های بالاتری تا 1/8000 ثانیه مشاهده شد. از طرفی طولانی ترین سرعت شاتر موجود در اکثر دوربین های DSLR اغلب 30 ثانیه است و در صورت نیاز می توان با استفاده از قلاب های کنترل از راه دور خارجی از سرعت شاتر بالاتری استفاده کرد.

سرعت شاتر و نوردهی

همانطور که گفتیم یکی دیگر از تاثیرات مهم سرعت شاتر نوردهی است که روشنایی تصویر را کنترل می کند. اگر از سرعت شاتر آهسته استفاده می کنید، به سنسور دوربین اجازه می دهید نور بیشتری را جمع آوری کند. در نتیجه عکس به دست آمده کاملا واضح خواهد بود. در مقابل، هنگام استفاده از سرعت شاتر بالا، سنسور دوربین تنها در معرض نور کمی قرار می گیرد و در نتیجه عکس تیره تری ایجاد می شود. البته باید گفت که سرعت شاتر تنها متغیری نیست که می تواند بر روشنایی یک تصویر تاثیر بگذارد. علاوه بر نور طبیعی صحنه، دیافراگم و ISO نیز در این مشکل نقش اساسی دارند. بنابراین تنظیم سرعت شاتر باید با سایر گزینه ها هماهنگ شود تا به نتیجه دلخواه برسید.

در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد دیافراگم دوربین پیشنهاد می شود مقاله دیافراگم دوربین را در قسمت وبلاگ سایت مجتمع فنی نیاوران مطالعه فرمایید. سرعت شاتر می تواند یکی از مهمترین ابزارها برای گرفتن عکسی با نور مناسب باشد. به عنوان مثال، در یک روز آفتابی، بهتر است از سرعت شاتر بالاتری استفاده کنید تا عکس شما بیش از حد نوردهی نشود. یا اگر هوا تاریک است، برای جلوگیری از تاریک شدن بیش از حد عکس، بهتر است از سرعت شاتر کمتر استفاده کنید. البته در این مورد ممکن است به سه پایه نیز نیاز داشته باشید.

زیرا حرکت ناشی از نگه داشتن دوربین ممکن است باعث تار شدن عکس شود. ضمناً در عکاسی پرتره سرعت شاتر باید به گونه ای باشد که تصویر چهره تیره نشود و نیازی به تغییر روشنایی تصویر در برنامه های ویرایش عکس نباشد. به طور کلی تنظیم سرعت شاتر یک مقوله بسیار حساس و مهم در عکاسی پرتره محسوب می شود. به همین دلیل این موضوع یکی از مباحث مهم آموزشی در دوره عکاسی پرتره محسوب می شود. به خاطر داشته باشید که برای بسیاری از عکاسان، تنظیم سرعت شاتر در درجه اول برای اطمینان از نور مناسب عکس ها است.

انواع سرعت شاتر در عکاسی

سرعت شاتر را می توان به طور کلی به سه نوع پایین (آهسته)، سریع (بالا) و طولانی تقسیم کرد.

سرعت شاتر پایین

اگر از سرعت شاتر کم یا آهسته استفاده می کنید، در واقع سنسور خود را مدت بیشتری در معرض نور قرار می دهید. اولین نتیجه این سرعت کم و نور بیشتر تار شدن سوژه های متحرک است. این بدان معنی است که سوژه های متحرک در جهت حرکت تار به نظر می رسند. این حالت اغلب در تبلیغات مربوط به وسایل نقلیه مانند اتومبیل و موتور سیکلت استفاده می شود. زیرا به این ترتیب حس سرعت و حرکت با تار شدن عمدی چرخ های متحرک به بیننده منتقل می شود. هنگام عکاسی از سوژه ها در شب یا در محیط های کم نور با سه پایه از سرعت شاتر پایین نیز استفاده می شود. برخی از عکاسان طبیعت و مناظر به عمد از سرعت شاتر کم و آهسته استفاده می کنند تا حس حرکت را در رودخانه ها و آبشارها ایجاد کنند و در عین حال همه چیز را به وضوح ثبت کنند.

مجتمع فنی تهران برگزار کننده کلیه دوره های آموزش عکاسی از صفر تا صد و همچنین دوره های آموزش نرم افزارهای مورد نیاز برای عکاسی مانند فتوشاپ می باشد.

سرعت شاتر سریع

سرعت شاتر

برعکس، می توان از سرعت شاتر سریع برای فریز کردن سوژه های متحرک استفاده کرد. اگر از سرعت شاتر سریع و بالا استفاده می کنید، می توانید حرکت اجسام را با سرعت بالا نیز ثبت کنید. مانند حرکت پرندگان در پرواز و یا اتومبیل های عبوری. به عنوان مثال، اگر هنگام گرفتن عکس از یک فواره آب متحرک از سرعت شاتر بالا استفاده کنید، می توانید هر قطره آب معلق در هوا را به وضوح ثبت کنید. قطره هایی که ممکن است در حالت عادی با چشم ما قابل مشاهده نباشد! برای عکاسی از پرندگان، اغلب از سرعت شاتر 1/1000 ثانیه یا بیشتر استفاده می کنند.

با این حال، برای عکاسی روزمره از سوژه‌های متحرک آهسته‌تر، سرعت‌های 1/200 ثانیه، 1/100 ثانیه یا حتی آهسته‌تر ممکن است بدون لرزش دوربین امکان‌پذیر باشد. به طور خلاصه می توان گفت که هنگام عکاسی از سوژه های متحرک، سرعت شاتر بالا منجر به توقف عمل می شود. در حالی که سرعت های طولانی و کم یک اثر حرکتی ایجاد می کند.

سرعت Shutter طولانی

سرعت شاتر طولانی اغلب به عنوان سرعت بیش از 1 ثانیه نامیده می شود، در این صورت باید از سه پایه برای دریافت تصاویر واضح استفاده شود. سرعت شاتر بلند برای انواع خاصی از عکاسی در نور کم یا شب یا برای ثبت عمدی حرکت سوژه استفاده می شود. در این صورت سوژه های متحرک در عکس بسیار واضح تر از قسمت های استاتیک خواهند بود. در همین حال، سرعت شاتر 1/100 ثانیه تا 1 ثانیه همچنان کند در نظر گرفته می شود.

البته ضریب لرزش و استفاده از سه پایه علاوه بر شاتر به شدت به لنز شما نیز بستگی دارد. برخی از لنزها، مانند Nikon 70-200mm f/2.8، دارای فناوری‌های تثبیت‌کننده تصویر ویژه‌ای هستند که کاهش لرزش نیز نامیده می‌شود، که به عکاسان کمک می‌کند تا با سرعت شاتر بسیار پایین عکاسی کنند. لنزهای دیگر اغلب فاقد کاهش لرزش هستند. این بدان معناست که در عوض، باید از قانون سرانگشتی برای تعیین مدت زمان ماندگاری سرعت شاتر بدون تار شدن در اثر لرزش دوربین استفاده شود. لازم به ذکر است که نحوه در دست گرفتن دوربین نیز در این امر تاثیر بسزایی خواهد داشت.

سرعت شاتر دوربین کجاست؟!

در بیشتر موارد، یافتن تنظیمات شاتر در دوربین ها آسان است. در دوربین هایی که پنل بالایی دارند، سرعت شاتر معمولا در گوشه سمت چپ نمایش داده می شود. اگر دوربین شما مانند برخی از دوربین های DSLR LCD بزرگی ندارد، می توانید سرعت شاتر را از طریق منظره یاب پیدا کنید. در این قسمت سرعت شاتر را در پایین سمت چپ مشاهده خواهید کرد.

اما اگر دوربین شما مانند بسیاری از دوربین‌های بدون آینه، LCD یا منظره یاب بالایی ندارد، می‌توانید با نگاه کردن به صفحه عقب، سرعت شاتر خود را ببینید. البته در اکثر دوربین ها سرعت شاتر به صورت مستقیم و در کسری از ثانیه نمایش داده نمی شود و به صورت یک عدد معمولی نمایش داده می شود. در مواردی که سرعت شاتر 1 ثانیه یا بیشتر باشد، چیزی شبیه به 1 اینچ (“1”) یا 5 اینچ (“5”) خواهید دید.

اگر هنوز نمی توانید سرعت شاتر را در دوربین پیدا کنید، می توانید از روش زیر استفاده کنید: ابتدا دوربین خود را روی حالت اولویت دیافراگم قرار دهید و مطمئن شوید که AUTO ISO را خاموش کرده اید. در مرحله بعد، همانطور که از تاریکی به روشن می روید، به اطراف دوربین خود نگاه کنید. عدد در حال تغییر نشان دهنده سرعت شاتر شما است.

چگونه گزینه سرعت Shutter را در دوربین پیدا کنیم؟

سرعت شاتر اغلب به صورت عدد یا کسری در صفحه LCD بالایی یا پشت دوربین نمایش داده می شود. همچنین اگر دکمه شاتر را تا نیمه فشار دهید و سپس دوربین خود را به روشن ترین قسمت ببرید، عددی که در این حالت تغییر می کند نشان دهنده سرعت شاتر دوربین شما است.